מידי חודש, אנחנו מקבלים תלוש משכורת מהמעביד, המפרט את גובה השכר שלנו, לצד הניכויים השונים. עובדים רבים מקבלים את התלוש ונותנים את תשומת הלב העיקרית לגובה השכר הסופי שלהם וכמעט שאינם מתייחסים ליתר הפרמטרים המופיעים בתלוש.

 

 

באמצעות תלוש השכר, ניתן לעקוב אחר הזכויות המגיעות לכם כעובדים, כמו דמי הבראה, כמות ימי החופשה, ימי המחלה, הפרשות פנסיוניות ועוד.
כמו כן, התלושים הללו מהווים אסמכתא למול הרשויות, לרבות מול ביטוח לאומי ומס הכנסה, לכן לא רק שחשוב לדעת לקרוא אותם, אלא שיש לשמור אותם בצורה מסודרת. נוסף לכך, תלושי המשכורת יסייעו לכם לממש את זכויותיכם מול המוסד לביטוח לאומי, בין אם מדובר בדמי אבטלה, זכויות לאחר לידה ועוד.

כיצד תקראו את תלוש המשכורת? ריכזנו בעבורכם את כל המידע החיוני.

 

פרטי העובד
תלוש השכר שלכם חייב להכיל את הפרטים האישיים שלך, כמו גם מספר פרטים אודות המשרה:

פרטי המעביד
בכל תלוש משכורת, פרטי המעביד חייבים להופיע, בין אם מדובר במעביר ישיר ובין אם מדובר בעובדי קבלן.

 

פרטי התשלומים

 

תשלומים נוספים

חלק מהמעסיקים מעניקים לעובדיהם מתנות או הטבות, כשאותן ההטבות חייבות להופיע בתלוש השכר על מנת שניתן יהיה למסות אותן. למשל

ניהול היעדרויות

בהתאם לחוק, עובדים זכאים לממש ימי חופשה וימי מחלה בתקופת עבודתם (כמות הימים הניתנת לעובד פר שנה עשויה להשתנות בין מקומות העבודה). בתלוש, תוכלו לראות מהי יתרת הימים שלכם וכמה ימים התווספו או נוצלו באותו החודש.
כמו כן, כדאי לדעת שאם עזבתם את מקום העבודה, הרי שימי החופשה הללו שווים כסף, ועל המעסיק לשלם לכם בעבורם עד לתלוש השכר האחרון (אלא אם כן החלטתם לפדות אותם ולצאת לחופשה).

נוסף לימי החופשה וימי המחלה, באזור זה צריכים להופיע גם ימי ההבראה (משולמים לעובד שהשלים לפחות שנה אחת במקום עבודתו) וימי המילואים.

 

 

ניכויים

אזרחי המדינה, מחויבים בתשלומים לרשויות. את התשלומים הללו תוכלו לראות באזור הניכויים, כשבין היתר מדובר על מס הכנסה, תשלום לביטוח לאומי, ביטוח בריאות וכמובן גם הפרשות פנסיוניות. רצוי לוודא מידי חודש שהניכויים מתבצעים כהלכה, לרבות ההפרשות הפנסיוניות, משום שמדובר באלמנט חשוב ונחוץ. לעיתים ישנם מקרים בהם ביטוח לאומי מעדכן את העובד על חוב מסוים עקב היעדר תשלום לביטוח הלאומי (בדרך כלל בתקופה בה האדם לא עבד ועל כן לא הפריש כספים לרשויות). במקרים מסוימים ייתכן ובאמת הצטבר חוב על שמכם, וישנם מקרים בהם מדובר בהיעדר רישום או בטעות, ולכן חשוב לבדוק את סעיף הניכויים בכל תלוש. כמובן רצוי ומומלץ לשמור את התלושים למקרה בו תצטרכו להוכיח שעבדתם (ושילמתם לרשויות) בתקופה מסוימת.

לצד הניכויים הללו, לעיתים ישנם ניכויים נוספים בתלוש השכר, המהווים ניכויי רשות (אינם מצוינים בחוק). לדוגמה אם לאחר הצבא נסעתם לאילת לעבודה מועדפת, סביר להניח שבית המלון בו תעבדו יספק לכם מגורים בתשלום. בדרך כלל, התשלום בעבור המגורים מנוכה מהשכר, ועל כן חייב להופיע בתלוש המשכורת. דוגמה נוספת היא תשלום חודשי לוועד העובדים, דבר שניתן לראות בלא מעט מקומות עבודה.

בואו נעשה סדר – אלה הפרטים שיופיעו בסעיף הניכויים:

פרטי הפירעון

באזור זה תוכלו לראות את גובה השכר לפני הניכויים (סה”כ תשלומים / ברוטו) ואת גובה השכר לאחר הניכויים (תשלום נטו). שימו לב שישנה הלימה בין שכר הנטו המצוין על גבי התלוש לבין הסכום ששולם לכם בפועל. זכויות עובדים רבות מתבססות על גובה השכר ועל כן רצוי לוודא שכל הפרטים המצוינים בתלוש אכן נכונים ומדויקים.

 

מה עוד יופיע בתלוש השכר?

לסיכום, תלוש השכר שלנו מהווה מסמך חיוני למעקב אחר זכויותינו כעובדים כמו גם כהוכחה להיעדר אבטלה. את תלושי השכר חשוב לשמור בצורה מסודרת, על מנת שתוכלו להציגם לרשויות במידת הצורך, כשניתן לשמור עותקים דיגיטליים או לחלופין עותקים פיזיים. אל תהיו אדישים, ובדקו את תלוש השכר שלכם מעת לעת על מנת לוודא שאתם מקבלים את מלוא הזכויות שלכם, זה יכול לחסוך לכם כסף בעתיד.

לשאלות נוספות מוזמנים לפנות אלי.

האמור אינו מהווה ייעוץ ו/או שיווק פנסיוני ו/או תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.