עובדות ועובדים שיצאו לחופשת לידה ועבדו אצל המעסיק לפחות 6 חודשים לפני תחילת ההיריון זכאים להמשך הפרשות המעסיק לביטוח פנסיוני, לקרן השתלמות עבור התקופה שבה הם זכאים לדמי לידה.
איך להמשיך לחסוך על מנת שתוכלי ליהנות מרווחה כלכלית לאחר גיל פרישה ולמנוע פגיעה בקרן הפנסיה גם בזמן חופשת הלידה?
עומדת ללדת? שיהיה שעה בטובה! רגע לפני כדאי להתכונן גם בפן הפנסיוני
רוב הסיכויים שלאחר הלידה החיסכון הפנסיוני שלך יהיה הדבר האחרון שמעניין אותך, ואין זה פלא. בשעה טובה הרחבתם את המשפחה, אתם עמוסים ברגשות, חברים ומשפחה באים לחגוג והרך הנולד זקוק למלוא תשומת הלב וגם העייפות המצטברת עושה את שלה. לכן, כדאי לנסות להערך מראש ולדאוג לפנסיה שלך רגע לפני הלידה, כדי שלאחריה תהיי בלב שקט ותוכלי להתרכז אך ורק בבייבי שלך.
אז איך עושים את זה נכון? זה תלוי: מי שעבדה לפני הלידה פחות משנה ברציפות – תהא זכאית לתקופת לידה והורות בת 15 שבועות. לעומת זאת, מי שעבדה לפני הלידה יותר משנה ברציפות – תהא זכאית לתקופת לידה והורות בת 26 שבועות.
מה זה אומר? במהלך תקופת הלידה וההורות לא תקבלי שכר מהמעסיק, אלא תקבלי דמי לידה מביטוח לאומי על תקופה של 8 או 15 שבועות מתוך תקופה זו, בהתאם למספק החודשים שבהם היית מועסקת בטרום הלידה. במידה וילדת יותר מתינוק אחד, תהיי זכאית להארכה של תקופת לידה והורות וגם לתשלום נוסף של דמי לידה של שלושה שבועות עבור כל תינוק נוסף.
בזמן את זכאית לקבל תשלום דמי לידה, במידה ועבדת לפחות חצי שנה ברציפות לפני התחלת ההיריון והמעסיק חייב להפקיד תשלום פנסיה בחופשת לידה לקרן פנסיה, לקופת גמל או לקרן השתלמות לפני הלידה, המעסיק שלך חייב להמשיך ולהעביר הפקדות לחיסכון הפנסיוני שלך. כמו כן בתקופה זו תהיי זכאית גם לזכויות סוציאליות נוספות כמו צבירת וותק, ימי מחלה וחופשה שימי לב, החלק שלך בהפקדות לקרן הפנסיה במהלך חופשת הלידה, ינוכה מראש בחלקו, ככל הניתן, לפני היציאה לתקופת לידה והורות, או שיקוזז מהשכר שתקבלי לאחר החזרה לעבודה.
בהמשך תקופת לידה והורות, בה את לא זכאית יותר לדמי לידה, המעסיק שלך רשאי, אך לא חייב, להמשיך להפקיד לקרן הפנסיה שלך.
במקרה כזה הוא יקזז את החלק שלך בהפקדות אלו מהשכר שלך לאחר שתחזרי מתקופת לידה והורות.
חשוב לדעת!
- אם העובד/ת עבד/ה פחות מ-6 חודשים לפני ההיריון והמעסיק לא חייב להפריש סכומים לרכיב הפיצויים בקרן הפנסיה בתקופה של חופשת לידה, תקופה זו עדיין תילקח בחשבון בעת חישוב פיצויי הפיטורים בתום יחסי העבודה. כלומר, עובד/ת שזכאי/ת לפיצויי פיטורים בסיום העבודה זכאי/ת לפיצויים גם עבור התקופה של חופשת הלידה.
- עובדות ועובדים שנמצאים בחופשת לידה ארוכה יותר (מעבר לתקופה שבה הם זכאים לדמי לידה), יכולים להמשיך ולהפקיד באופן עצמאי כספים לביטוח
הפנסיוני שלהם (עבור התקופה שבה המעסיק לא משלם את ההפרשות), כדי להבטיח את רציפות הזכויות שלהם. מומלץ להתייעץ עם יועץ פנסיוני או עם נציגי קרן הפנסיה/קופת הגמל/חברת הביטוח מבעוד מועד. - בטופס 106 על המעסיק לעשות הפרדה בין המשכורת ששילם בפועל והופקדו עבורה כספים לביטוח פנסיוני ולקרן השתלמות, ובין התשלום שעל פיו הופרשו כספים לביטוח פנסיוני ולקרן ההשתלמות בתקופת הזכאות לדמי לידה.
מה יעלה בגורל החיסכון הפנסיוני שלך
אם תאריכי את חופשה הלידה?
לצערנו לא הכול ורוד. במדינת ישראל נהוג להעניק חופשת לידה בת 3 חודשים ליולדת. עם זאת, רוב האמהות מתקשות להיפרד מהבייבי שלהן ולחזור לעבודה כל כך מהר. במקרה כזה, ניתן בדרך כלל להמשיך את חופשת הלידה באמצעות חל”ת (חופשה ללא תשלום) עד חצי שנה ולפעמים אפילו עד שנה.
המעסיק חייב להפקיד עבורך כספים רק במשך 15 שעות.
לאחר מכן, הוא אינו מחויב לעשות זאת, ולכן הזכויות הפנסיוניות שלך עלולות להיפגע. כשההפקדות נפסקות, קרן הפנסיה תמשיך לגבות את הפרמיה לכיסוי הביטוחי הכלול בקרן במשך 5 חודשים נוספים מתוך החיסכון הקיים.
אם לא תנקטי מעשה, הכיסוי הביטוחי שלך יופסק ובנוסף לכך גם תאבדי את הוותק שצברת עבור תקופת האכשרה שנדרשת לצורך קבלת כיסוי מלא גם על מקרים הנובעים ממצב בריאותי קודם.
כיצד ניתן לשמור על הזכויות הפנסיוניות שלך גם במהלך חופשת הלידה והחל”ת?
חשוב לוודא שיש לך כיסוי ביטוחי בקרן הפנסיה מעבר ל- 5 החודשים שציינו.
על מנת לעשות זאת, יש לפנות לסוכן שיבקש בשמך מקרן הפנסיה לבצע הסדר תשלום עבור עלות הביטוח בלבד, בזמן שבו המעסיק לא מעביר תשלום פנסיה בחופשת לידה.
כמו כן תוכלי לשלם על הכיסוי הביטוחי בעצמך או להסדיר תשלום מתוך החיסכון שצברת בקרן. חשוב לדעת שאפשר להמשיך הסדר תשלום עבור הכיסוי הביטוחי מעבר לאותם 5 חודשים בהן התשלום מתבצע באופן אוטומטי, אך לא יותר מתקופה של 24 חודשים, בתנאי שהיו הפקדות רצופות מספיקות לקרן לפני כן.
לשאלות נוספות מוזמנים לפנות אלי.
האמור אינו מהווה ייעוץ ו/או שיווק פנסיוני ו/או תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.